Herbezinnen in de zomervakantie

Evalueren van het afgelopen jaar

De afgelopen weken waren overduidelijk een afronding van het schoolseizoen van mijn kinderen. Er was nog een laatste testweek, een aantal uitjes naar musea, de lessen werden wat rommeliger doordat er verschillende dingen moesten worden afgerond die in de loop van het jaar waren blijven liggen en er was meer lesuitval. Zelf merk ik dat ook altijd. Ik kijk dan automatisch uit naar de paar weken in het jaar dat we als gezin allemaal vrij zijn.

De zomer is voor mij bij uitstek een tijd om te ontspannen en ook terug te kijken op het jaar ervoor. Ik weet dat ik, doordat ik als zelfstandige werk, de luxe heb om extra lang vrij te plannen. Daardoor kan ik écht herbezinnen, evalueren en niet alleen bedenken maar ook voelen wat ik graag anders zou willen doen.

Terugblik op je leven

Toen ik zo’n tien jaar geleden voorbereidingen trof om te gaan ondernemen zagen mijn plannen er heel anders uit dan dat ik nu in praktijk doe. Mijn plan om vooral veel yoga voor het bedrijfsleven aan te bieden viel weg bij het aantal opdrachten dat ik kreeg voor loopbaanadvies en re-integratiecoaching. Dus mijn activiteiten verlegden zich als vanzelf daarnaartoe.

Zo kun je jezelf ook afvragen hoe je ooit in je huidige baan bent gestapt. Welke idealen had je destijds? Wat verwachtte je van het werk? Hoe zag je jouw loopbaan voor je? Had je daar ideeën over of liet je het afhangen van wat er op je pad kwam? Hoe bewust heb je gekozen voor deze baan of deze organisatie? Of was het een vanzelfsprekende stap die je maakte?

Het kan goed zijn om met deze vragen op een rustige plek neer te strijken en alles op papier te zetten. Het beste kun je een notitieboekje aanschaffen hiervoor en met de hand schrijven i.p.v. met de computer. Met de hand schrijven activeert een creatief proces in ons brein en het is op die manier veel makkelijker om bij oude herinneringen te komen. 

En hoe is nu?

Voor mij is het ontzettend leuk te herbezinnen, om terug te kijken en te zien hoe ik mij heb ontwikkeld in de jaren. De spanning om voor groepen te staan is afgenomen, de ideeën en diensten zijn verfijnd en door vooral veel uren te maken heb ik een enorme schat aan ervaring gekregen. Daarbij weet ik veel beter bij welke ‘situaties’ mijn bedrijf ondersteuning kan bieden.

Ik kijk vervolgens naar hoe het nu gaat. Waar word ik blij en gelukkig van? Welke activiteiten en werkzaamheden in mijn dagelijkse routine geven mij energie? Wat kost mij energie en hoe kan ik mijn werk anders inrichten zodat ik dat energieverlies kan beperken? Wie of wat heb ik daarbij nodig? Gun ik het mijzelf om hulp te vragen, durf ik dat? Wat in mijn werk voelt nu als te routinematig en heb ik (nog) voldoende uitdagingen in wat ik doe?

herbezinnen-in-de-zomervakantie-viteau-voel-je-goed-3

Dromen en duidelijke doelen

Eerlijkheidshalve kom ik er niet altijd aan toe om een concreet plan te maken. Maar ik weet hoe vruchtbaar het is om dat wel te doen. Want als ik focus kan aanbrengen door duidelijke doelen te stellen, dan zijn de resultaten ook veel bevredigender.

Om bij duidelijke doelen te komen, mag je eerst vrij dromen.  Je kunt je ogen sluiten, je favoriete muziek aanzetten en jezelf 20 minuten overgeven aan je vrije fantasie. Stel jezelf voor dat je alles zou kunnen doen wat je maar wilde. Je wordt door niets belemmerd, niet door gebrek aan diploma’s, geld, leeftijd, woonplaats of wat dan ook. Jij kunt alles doen wat je maar wilt. Hoe ziet jouw leven er dan uit? Wat doe jij gedurende de dag? Wie omringen jou? Welk werk zou je kiezen? Waar besteed je tijd aan?

Schrijf al deze dingen op, neem er de tijd voor.

Door zo vrij te associëren kom je in een flow en krijg je energie. En om je doelen te formuleren kun je er voor jezelf 3 op papier zetten. Het kan zijn dat je gaat praten over kleine veranderingen in je takenpakket of het doen van een cursus of opleiding. Daar kun je zelf de investering voor doen of, als het werkgerelateerd is, over in gesprek gaan met je leidinggevende. Het kan zijn dat je een oude hobby wilt oppakken en daar tijd voor gaat vrijmaken. Of dat je elke dag meer wilt wandelen om aan je vitaliteit te werken. Vul het zelf maar in. Je kunt 1 doel kiezen die voor jou makkelijk is om te behalen, 1 doel waarbij het best een uitdaging mag zijn en tot slot kies je 1 doel waar je echt je best voor moet doen, waarvoor je misschien wel wat moet veranderen in jezelf. Verder kun je met jezelf afspreken wanneer je de doelen bereikt wilt hebben.

Bijzonder zomeraanbod

Omdat ik weet hoe goed het kan zijn om hiermee aan de slag te gaan heb ik een bijzondere aanbieding. Als je het leuk vindt om tips te ontvangen over jouw herbezinning, mag je jouw vraag mailen aan irani@zinzijn.nl en voor het einde van de zomer stuur ik je een persoonlijke tip per email! Én, uit alle inzendingen kies ik iemand uit die een persoonlijke sessie met mij wint.

Verder wens ik jullie een hele fijne zomer!

You may also like

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.