Omgaan met de moeilijke situaties en prikkels

Moeilijke situaties waarop je zelf geen invloed hebt

Heel vaak werk ik met cliënten die in een moeilijke situatie zitten. Meestal in een heel complexe situaties waar van alles tegelijk gebeurt. Zelf heb ik ook regelmatig van die momenten waarop tegenslagen tegelijk komen. Nét als ik in een soort van existentiële crisis zit met allerlei vragen over levensvraagstukken, komt er dan een onverwachtse tegenslag. En prompt merk ik zelf dat het nieuws in de wereld mij ook al teveel is. Dan heb ik nauwelijks ruimte om met negatieve prikkels en verhalen van vrienden en kennissen om te gaan. Alles lijkt op die momenten te veel. Wie kent dat eigenlijk niet?

Filter en prikkels

Onze hersenen slaan gedurende ons leven allerlei informatie op. En omdat wij als mens zo intelligent zijn kan een deel van ons brein informatie veel verfijnder filteren dan bij andere organismen. Dat gebeurt met dingen die je meemaakt, maar ook met prikkels van buitenaf. Misschien ken je de situatie wel dat je wandelt in een stad waar allerlei lichtborden en reclames te zien zijn. Soms vallen die helemaal niet op terwijl ze op andere momenten enorm storend kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer je moe bent. Of de situatie dat je de hele dag veel plezier hebt gehad in het zwembad en dat je ineens niet meer tegen de drukke geluiden kunt, terwijl het geluidsniveau écht niet is veranderd. Blijkbaar filteren we ervaringen en komt niet alles tegelijk binnen. Kennelijk kunnen we dat niet onbeperkt, want vanaf een bepaald moment worden we er moe van en lukt het ons niet om ons ervoor af te sluiten.

Een andere ‘energievreter’ is ons denken. Ik heb regelmatig dat ik vreselijk moe word van mijn gedachten. Soms sta ik in zo’n stand dat ik niet kan stoppen met denken. Op die momenten blijven er allerlei gedachten, ideeën en plannen ontstaan en vaak is dat precies als ik nét wil gaan slapen. Wist je dat we rond de zestigduizend gedachten per dag hebben? En dat die gedachten afhankelijk zijn van wat we meemaken? Onze hersenen koppelen informatie steeds terug naar onze ‘interne harde schijf” en die communiceert terug met informatie: ons associatievermogen.

Ons spreken en luisteren wordt bepaald door onze eigen ervaringen, waarden, normen en mening. In communicatietrainingen start ik vaak met een associatie-oefening: ik lees een woord en de deelnemers schrijven 5 woorden op die hen het eerste te binnen schieten. In een groep van 10 deelnemers zijn er vaak wel 40 unieke woorden.

Maar hoe kun je omgaan met al die externe prikkels en tegenslagen? Er zijn ontzettend veel methoden en technieken om je bewust te worden van je gedachten en vaak is dat al een grote stap: weten dát je last hebt van bepaalde gedachten, geluiden of beelden. Hieronder heb ik een oefening uitgelegd.

omgaan-met-moeilijke-situaties-en-prikkels-viteau-voel-je-goed-blog-2-2

Oefening ‘omgaan met (negatieve) invloeden’

Een mooie manier om mindful om te gaan met nare gebeurtenissen is de volgende:

Sluit je ogen en sta stil bij je huidige gedachten en je gevoel. Voel hoe je ademhaling op dit moment is. Je hoeft niets te veranderen aan je adem. Vervolgens adem je diep in en stel je je voor dat je alle ellende en nare situaties in de wereld in jezelf opneemt met de adem. En als je uitademt dan adem je positiviteit, schoonheid, liefde en respect uit. Adem in en neem alle zware dingen in het leven mee naar binnen, adem zachtheid en licht uit. En blijf dit doen zolang het fijn voelt. Misschien zul je merken dat je de negatieve elementen die je inademt zelf verandert in positiviteit en zachtheid.

Mijn ervaring met deze oefening is dat ik de zachtheid weer helemaal ga voelen, liefde overwint angst en hoe meer ik deze oefening doe hoe sterker ik het effect ervan ervaar. Het lijkt wel magie! En denk je eens in hoe de wereld eruit kan zien als we allemaal een moment van onze dag aandacht besteden aan onze innerlijke filter, ons oculair waardoor de wereld op ons binnenkomt en hoe we de wereld zien. En stel je eens voor wat we teruggeven als we zelf rustig en vol vertrouwen zijn!

Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit ervaren! Ik vraag je niet om te geloven in dit effect, wel om het te ervaren!

omgaan-met-moeilijke-situaties-en-prikkels-liefde-voor-elkaar-viteau-voel-je-goed-blog-2-3

You may also like

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.