Detox: zuiveren van lichaam en geest

Eens in de zoveel tijd kies ik ervoor om heel rustig aan te doen. Ik werk dan wel, want werk geeft mij energie en ik vind het fijn om te doen. Wat ik dan anders doe is mijzelf anders voeden. En dan niet alleen wat ik in mijn mond stop maar alle informatie die ik binnenkrijg. Binnen veel culturen is vasten of zuiveren van lichaam en geest een onderdeel van het leven. In deze maand is het bijvoorbeeld vastenmaand en dat is ook een manier om onszelf te filteren en schoon te maken. Om ons bewust te worden van de subtiele signalen van ons lichaam en erachter te komen wat er speelt in ons hoofd. Wat voor mij goed werkt zijn de volgende dingen:

Genieten van plantaardige voeding

Wat ik als erg fijn ervaar is mijzelf beperken tot ‘life food’, ofwel levende voedsel. Daarmee bedoel ik plantaardige voeding die we rauw kunnen eten of zelf kunnen bereiden op een lichte manier. Zelf eet ik altijd plantaardig, maar als je normaliter gewoon vis en vlees eet, zou je dat voor een periode van 5 dagen kunnen laten staan. Vooral omdat het zwaarder verteerbaar is en je lichaam harder laat werken. Een mooie uitdaging is het als je iedere vorm van bewerkt voedsel mijdt. Dus geen potjes groente, geen ingevroren voeding en bij voorkeur geen restjes van de vorige dag dat je opnieuw moet koken.

Wat eet je dan? Salades van verse groenten. Boonsoorten die je zelf vooraf geweekt hebt, fruit en granen als (zilvervlies)rijst die zo min mogelijk bewerkt zijn. En je kunt het zo streng doen als je zelf wilt. Als je graag brood eet, kun je het zelf maken. Als je van spreads houdt, kun je het eveneens zelf maken. Ook melk kun je vervangen door zelfgemaakte plantaardige melk. En wat ik altijd doe is veel water drinken, soms met fruitstukjes erin als citroen en sinaasappel. Ook kun je water lekkerder maken door een klein takje munt, of schijfjes vers gesneden gember.

Het maken van notenmelk is niet moeilijk en heb je zo gedaan!
Laat een handvol rauwe cashewnoten een nacht weken. Maal het de volgende ochtend met een staafmixer en een ruime kop water heel fijn. Ongeveer 5 minuten mixen. Daarna kun je de melk afgieten en met een zeef de pulp scheiden. Zo heb je heerlijke plantaardige melk voor in je havervlokken.

Natuurlijk ben ik benieuwd hoe je je na 5 dagen voelt!

detox-zuiveren-van-lichaam-en-geest-viteau-voel-je-goed

Prettiger bewegen

In Vijf pilaren van Yoga schreef ik al dat ademhalingsoefeningen mij enorm helpen. Juist tijdens deze dagen ben ik daar veel mee bezig. Wandelen is deze dagen heerlijk om te doen. Door je lichte manier van eten, voel je je ook echt lichter. Daardoor is bewegen prettig. Je buik is minder vol en dat geeft je fysiek ook ruimte. Het is voor mij een gewoonte geworden om dagelijks minimaal 10.000 stappen te lopen. Je kunt hier een stappenteller voor kopen. Er zijn hele simpele goedkope metertjes verkrijgbaar die je aan je kleding kunt vastmaken. Of je kunt ervoor kiezen om een sporthorloge te kopen.

Rustige voeding voor je hoofd

Tijdens deze detox dagen schrijf ik veel, lees ik veel. En ik probeer dan geen vakliteratuur te lezen, maar poëzie of filosofie. Mooie boeken die zorgen voor rust en stilte.
Wat mij écht enorm helpt is mijn gebruik van mijn telefoon beperken. Ik zet hem op stil en kies vooraf vaste momenten waarop ik mijn berichten en gemiste oproepen afhandel. Hetzelfde geldt voor e-mails.

De televisie laat ik uit. Geen series, ook geen documentaires en al helemaal geen opinieprogramma’s en nieuws. Geen kranten en tijdschriften.
Het is echt een periode voor rust en bezinning. Van loslaten en ervaren dat we zonder alles kunnen. En wat het mij uiteindelijk oplevert is de ervaring dat ik al die dingen eigenlijk niet nodig heb.

Het resultaat van het zuiveren van lichaam en geest

Deze vijf dagen zijn echt een periode van rust en bezinning. Waarin je durft los te laten en ervaart dat je eigenlijk maar weinig nodig hebt. Wat het mij uiteindelijk oplevert is een enorm licht en schoon gevoel. Zowel fysiek als in mijn hoofd. Ik heb veel meer ideeën, plannen en de uitvoering is veel helderder.

Let wel op. Dit is geen dieet, de intentie is echt reinigen. Mocht je gezondheidsklachten hebben of zware medicatie gebruiken, overleg dan altijd met je arts of het (tijdelijk) wijzigen van je eetpatroon verstandig is.

Ik ben benieuwd of jullie dit willen proberen en wat jullie ervaring is!

You may also like

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.